Home / Zabava i Zanimljivosti / Dječak s dva lica: Mislili su da neće preživjeti, a njemu je 13

Dječak s dva lica: Mislili su da neće preživjeti, a njemu je 13

Dječak s kraniofacijalnom hiperhidrozom, rijetkim poremećajem s dva lica, jedina je preživjela osoba s tom dijagnozom. U svijetu je zabilježeno samo 36 slučajeva te rijetke bolesti…

Tres Johnson iz američkog Missourija pati od rijetkog sindroma “dvaju lica“, odnosno kraniofacijalne hiperhidroze. Vjeruje se da je jedina preživjela osoba s tom dijagnozom, a nedavno je proslavio 13. rođendan i time pomaknuo standarde vezane uz taj sindrom. Naime, u svijetu je zabilježeno samo 36 takvih slučajeva.

Dječak s dva lica | Autor: Brandy Johnsonfoto: Brandy Johnson

Tres je bio na velikom broju operacija kojima je preoblikovao lubanju i smanjio rascjep na licu, a protiv napadaja je koristio ulje kanabisa, što je rezultiralo njihovim smanjenjem s 400 na 40 dnevno.

Tijekom njegova života, obitelj se susrela s brojnim porukama podrške, ali i onim suprotnim. Govorilo im se da ubiju sina i riješe ga muke, no oni su ostali svoji i proslavili s njim čudesni 13. rođendan.

Dječak s dva lica | Autor: Brandy Johnson/Profimediafoto: Brandy Johnson/Profimedia

– Bilo je prekrasno proslaviti 13. rođendan s našim sinom. To je velika stvar, svjesni smo koliko daleko je dogurao, proteklih 13 godina je bila borba i samo borba… – izjavila je njegova majka Brandy, a otac Joshua se nadovezao:

– Više se ni ne sjećamo koliko puta nam je bilo rečeno da nećemo dočekati Tresove tinejdžerske godine. Danas ignoriramo bilo kakve prognoze i živimo dan za danom.

Roditelji su priznali da im je bilo iznimno teško prihvatiti ovakvu situaciju, a Tres je dobio 14 različitih dijagnoza prije one prave. Danas teži 35 kilograma, a bilo je i razdoblja u kojima je imao tek 18 kilograma. Operacije na kojima je bio su isključivo zdravstvene prirode i nijedna od njih nije obavljena zbog estetike lica.

24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *